بهترین پک

۷ مطلب در آبان ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

قبل اجرای اپوکسی باید چه اقداماتی انجام گیرد؟

برای اجرای رنگ های مختلف از جمله اپوکسی، نیاز به اقدامات اولیه ای است که اگر مد نظر قرار نگیرند و به آن ها توجهی نشود، نتیجه کار قطعا دلچسب و رضایت بخش نخواهد بود. بنابراین بد نیست با این اقدامات که در ادامه آورده ایم آشنا شوید.

  • تمیز کردن سطح

سطحی که قرار است اپوکسی روی آن اجرا شود، هیچ محدودیتی از لحاظ جنس ندارد. چوب، بتن، فلز یا هر سطح دیگری می تواند با رنگ اپوکسی پوشانده شود.

اما مساله این جا است که وجود گرد و غبار، گریس، حلال، روغن یا هر ماده دیگری از این قبیل باعث می شود تا کیفیت رنگ نهایی قابل قبول نباشد.

بنابراین باید سطح را از گرد و غبار پاک و برای از بین بردن گریس، روغن یا حلال روی سطح اقدام کنید. چرا که وجود آن ها منجر به کاهش پیوند سطح و اپوکسی خواهد شد.

  • تعمیر کردن سطح

سطوح مختلف ممکن است ایراداتی داشته باشند که قبل از اجرای رنگ اپوکسی باید برای تعمیر آن ها اقدام کرد. وجود ترک یا آسیب روی سطح، از جمله آن ها هستند که اگر رفع نشوند، اپوکسی نهایی انتظارهای لازم را برآورده نخواهد کرد.

  • خراش انداختن سطح

این عملیات زمانی انجام می شود که سطح صاف و صیقلی باشد. بنابراین خراش هایی روی آن ایجاد می شود تا اتصال بین سطح و اپوکسی افزایش پیدا کند.

شیوه استفاده از اپوکسی به روش های مختلف

شیوه استفاده از اپوکسی به روش های مختلف | شرکت پخش رنگ تهران

حالا که با زیرسازی و کارهای مقدماتی اجرای رنگ اپوکسی آشنا شدید، وقت آن رسیده است که درباره شیوه های مختلف استفاده از آن صحبت کنیم.

از آن جایی که اپوکسی هیچ محدودیت مصرفی ندارد و در فضاهای روباز و سربسته به راحتی قابل استفاده است، باید کمی راجع به شیوه های مختلف اجرای آن اطلاعات داشته باشید. چون تاثیر مستقیمی روی قیمت تمام شده آن خواهد گذاشت.

روش اول: شانه ای

در اجرای شانه ای، اجراکننده اپوکسی بعد از انجام مراحل زیرسازی و اقدامات اولیه، تاپ کت یا رنگ اپوکسی را به کمک وسیله مخصوص کارتک مانندی روی سطح پخش می کند. معمولا برای اجرا کردن اپوکسی به روش شانه ای، ضخامت لایه رنگ را ۱ الی ۱.۵ میلیمتر در نظر می گیرند.

روش دوم: پوست پرتقالی

در روش پوست پرتقالی، کارتک نقشی در پخش لاک اپوکسی روی سطح مورد نظر ندارد. اجراکننده در این روش به کمک غلطک های مخصوص، تاپ کت را روی سطح به صورت یکنواخت پخش می کند.

ضخامتی که برای لایه رنگ اپوکسی در روش پوست پرتقالی مد نظر قرار می گیرد، چیزی حدود ۳۰۰ میکرون است.

روش سوم: بدون هوا

در این روش، اجرای رنگ اپوکسی توسط دستگاه مخصوصی انجام می شود و این امکان را به مجری می دهد تا ضخامت بیشتری از رنگ را روی سطح استفاده کند. شاید بپرسید تفاوت این سه روش چیست و کدامیک نسبت به دیگری برتری دارد؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم:

  • در روش شانه ای، سختی کار و مواد مصرفی نسبت به روش پوست پرتقالی بیشتر است.
  • اپوکسی نهایی در روش پوست پرتقالی از لحاظ فنی و ظاهری، از اپوکسی اجرایی به روش شانه ای ضعیف تر است.
  • قیمت اپوکسی پوست پرتقالی از اپوکسی شانه ای ارزان تر است.
  • روش بدون هوا نسبت به دو روش دیگر شانه ای و پوست پرتقالی، اپوکسی با کیفیت بهتری ارائه می دهد.

معرفی ابزار و تجهیزات برای اجرای اپوکسی

بعد از آشنایی با شیوه استفاده از اپوکسی باید ابزارهای لازم برای اجرای آن را نیز بشناسید. اجازه دهید آن ها را معرفی کنیم:

معرفی ابزار و تجهیزات برای اجرای اپوکسی | شرکت پخش رنگ تهران

  • دستگاه ساب

این دستگاه مربوط به اقدامات اولیه اجرا کردن اپوکسی است. به کمک این دستگاه، هر نوع پستی و بلندی از سطح مورد نظر حذف خواهد شد. گاهی در متراژ های بالا، جاروهای صنعتی را در کنار دستگاه ساب استفاده می کنند تا عملیات تمیزکاری را زودتر انجام دهند.

  • ترازو

تنها زمانی اپوکسی سطحی صاف، صیقلی و زیبا را به ما خواهد داد که ترکیبات آن با وزن دقیق مخلوط شوند.

گاهی برای کفپوش های اپوکسی که این روزها بسیار رواج پیدا کرده اند، لایه های میانی در نظر می گیرند که معمولا از موادی مانند بتونه، سیلیس، ماستیک و مواد مشابه تشکیل شده اند. کم یا زیاد شدن هر یک از این مواد در اجرای رنگ اپوکسی، نتیجه مطلوب را نخواهد داد.

  • میکسر

برای استفاده از رنگ اپوکسی، باید با ماده مکمل خود یعنی پلی یورتان به درستی ترکیب شود که میکسر مخصوص این کار را انجام می دهد.

  • کفش میخی

در روش های استفاده از اپوکسی به روش شانه ای یا پوست پرتقالی، باید وسیله ای وجود داشته باشد تا مجری امکان راه رفتن روی سطح را داشته باشد، بدون آن که ردی از او باقی بماند. به این منظور کفش میخی هم باید در کنار ابزارهای اجرای رنگ اپوکسی قرار دهید.

  • ماله شانه ای

این نوع ماله یکی از ابزارهای لازم در روش اجرای شانه ای است. این وسیله کمک می کند تا رنگ اپوکسی مایع به ضخامت ۱ الی ۱.۵ میلیمتر به صورت یکنواخت روی سطح پخش شود.

البته ماله شانه ای در دو نوع دسته کوتاه و بلند وجود دارد که برای استفاده در متراژ های بزرگ، آن را با دسته های بلند و تی مانند به کار می گیرند.

  • غلطک حباب گیری

این وسیله، یکی از اصلی ترین ابزار و تجهیزات به شمار می رود. چرا که نقش مهمی در مشخصات ظاهری اپوکسی نهایی خواهد داشت.

زمانی که اپوکسی به روش شانه ای یا پوست پرتقالی روی سطح پخش شد، اجراکننده به کمک غلطک های حباب گیر قبل از خشک شدن، حباب هایی را که روی سطح ایجاد شده اند از بین خواهد برد.

  • دستگاه ایرلس

در روش بدون هوا، دستگاهی با قابلیت پاشش رنگ مورد استفاده قرار می گیرد که ایرلس نامیده می‎شود و می تواند ضخامت بیشتری از رنگ اپوکسی را روی سطح پخش کند.

مراحل اجرای اپوکسی به صورت گام به گام

در ابتدای متن راجع به اقدامات اولیه صحبت کردیم. در این بخش به صورت مرحله به مرحله اجرا کردن اپوکسی را توضیح می دهیم.

مراحل اجرای اپوکسی به صورت گام به گام | شرکت پخش رنگ تهران

مرحله اول: استفاده از پرایمر

برای استفاده از رنگ اپوکسی، ابتدا لازم است لایه ای از پرایمر روی سطح کشیده شود. البته بسته به نوع سطح، پرایمر انتخابی متفاوت خواهد بود. مثلا روی سطح بتنی باید از پرایمری استفاده شود که به خوبی در بستر مورد نظر نفوذ و حفره ها را پر کند.

معمولا پرایمرها از نظر میزان غلظت، رقیق تر از اپوکسی هستند و علاوه بر زیبایی و براقیت دو چندان، باعث اتصال بهتر اپوکسی به سطح خواهند شد.

مرحله دوم: اجرای لایه میانی

بسته به این که چه سطحی را با اپوکسی می پوشانید، باید یک لایه میانی انتخاب کنید. ماستیک کاری، نام دیگر اجرای لایه میانی در فرآیند استفاده از رنگ اپوکسی است.

برای انجام این مرحله، باید اپوکسی با فیلرهای مناسب ترکیب شود. این لایه های میانی ضخامت و سطح اپوکسی را به استانداردترین حالت ممکن می رسانند و حذف شدنی نیستند.

مرحله سوم: استفاده از تاپ کت

در واقع پوشش نهایی اپوکسی را تاپ کت می نامند که بسته به سطح، در یک یا چند لایه اجرا می شود. روش های شانه ای، پوست پرتقالی و ایرلس که راجع به آن ها صحبت شد، مختص این مرحله هستند.

شیوه نگهداری از اپوکسی

زیبایی اپوکسی و طرح های متنوع آن، باعث شده است تا جایگزین کفپوش های دیگر شود. اما باید بدانید که نیاز به مراقبت دارد. یعنی رعایت نکردن شیوه نگهداری اپوکسی باعث می شود تا طول عمر آن کاهش پیدا کند و زودتر از موعد خراب شود.

بنابراین به نکات زیر دقت کنید:

  • برای تمیز کردن کفپوش ها باید از مواد شوینده مخصوص استفاده کنید.
  • جلوی ضربات زیاد و محکم به سطح را بگیرید.
  • مواد شیمیایی غلیظ و خطرناک روی آن نریزید.
  • آن را در معرض حرارت بالا قرار ندهید.
  • bestpak bestpak
  • ۰
  • ۰

کفپوش اپوکسی چیست؟

قبل از پرداختن به جواب این سوال بهتر است با ماهیت کلی اپوکسی آشنا شوید. اپوکسی یا پلی پوکساید حاصل واکنش رزین با سخت‌کننده پلی آمید است.
در تعریف رزین نیز باید گفت که رزین در لغت به صمغ های مختلفی گفته می‌شود که می‌توانند از مواد مختلفی مانند پلی استر، پلی آمید، پلی سیلیکون و غیره به‌دست بیایند.

رزین‌ها مایع‌های شفاف و بی‌رنگی هستند که بعد از ترکیب شدن با هاردنر یا سخت‌کننده، به رزین اپوکسی تبدیل می‌شوند. ترکیب حاصل شده از این دو ماده یک مایع روان و سیال است که پس از اجرا بر سطح مورد نظر سفت می‌شود و سختی قابل قبولی به‌دست می‎‌آورد.

در جواب سوال مطرح شده در این قسمت یعنی کفپوش اپوکسی چیست بهتر است بدانید، پایه و اساس این نوع کف پوش‌ها مواد نام‌برده در این بخش هستند که به روش‌های مختلفی روی سطوح مختلف اجرا می‌شوند و پس از سفت شدن به نام کفپوش اپوکسی شناخته خواهند شد.

ویژگی های کفپوش اپوکسی

ویژگی های کفپوش اپوکسی

کفپوش‌های اپوکسی ویژگی‌های منحصر به‌فردی دارند که همین ویژگی‌ها دلیل اصلی محبوبیت و استفاده بالای آن‌ها به ویژه در محیط‌های صنعتی و پرتردد است.

این نوع کفپوش را می‌توان بر سطوح مختلفی مانند سیمان، سرامیک، موزاییک، بتن، سنگ و فلز اجرا کرد. بسته به نوع کفپوش اپوکسی یا کاربری محل مورد نظر، قطر آن از ۵/۰ میلی‌متر تا ۳ میلی‌متر متغییر است.

بسیاری از افراد به‌خاطر تشابه ظاهری، کفپوش اپوکسی و پلی اورتان را یک محصول می‌دانند در حالی که این دو نوع از نظر ساختار و ویژگی‌ها با یکدیگر متفاوت هستند. برای درک بهتر این مساله بررسی یک مقایسه کلی بین این دو نوع کفپوش ضروری است:

  • هر دو کفپوش نام‌برده ماهیت پلیمری دارند، اما ماهیت آن‌ها متفاوت از یکدیگر است. کفپوش اپوکسی یک محصول دو جزئی است اما پلی اورتان می‌تواند یک یا دو جزئی باشد. همچنین مواد تشکیل‌دهنده این دو با یکدیگر تفاوت چشمگیری دارد.
  • هر دو کفپوش پلی اورتان و اپوکسی بافت براق، منسجم و غیرقابل نفوذی دارند و این موضوع موجب استفاده از آن‌ها در محیط‌های استریل می‌شود.
  • کفپوش اپوکسی در برابر اشعه ماوراء بنفش مقاوت بسیار کمتری از کفپوش پلی اورتان دارد.
  • مقاومت پلی اورتان در برابر بارهای دینامیکی بالاتر از اپوکسی است.
  • انواع اپوکسی در برابر رطوبت، خراشیدگی و سایش مقاومت بالاتری از خود نشان می‌دهند.

انواع کفپوش اپوکسی

انواع کفپوش اپوکسی

کفپوش اپوکسی انواع مختلفی دارد که با توجه به معیارهای مشخصی به چند دسته کلی تقسیم می‌شوند. طبقه‌بندی‌های مختلف برای کفپوش اپوکسی بر سه اساس زیر صورت می‌:

  • ساختار مواد اولیه
  • کاربرد کفپوش اپوکسی
  • نوع رنگ اپوکسی کف

تقسیم‌بندی کفپوش اپوکسی براساس ساختار

اگر بخواهیم کفپوش های اپوکسی را براساس ساختار آن‌ها به چند دسته کلی تقسیم کنیم، باید فهرست زیر را مورد بررسی قرار دهیم:

۱. کفپوش ملات اپوکسی

این کفپوش از اپوکسی جامد به‌علاوه کوارتز یا ماسه به‌دست می‌آید. این نوع کفپوش مقاوم‌ترین نوع کفپوش اپوکسی است که بیشتر برای مکان‌های بسیار پرتردد و صنعتی مانند کارخانه‌ها یا انبارها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۲. کفپوش خود تسطیح کننده

در مکان‌هایی که کفپوش بتنی، اما با شکاف‌ها و درزهای مختلف دارد، می‌توان از کفپوش خود تسطیح کننده برای یکدست کردن کف استفاده کرد. این نمونه کفپوش تنوع بالایی در رنگ دارند و همچنین از مقاومت قابل قبولی برخوردار هستند.

۳. کفپوش های اپوکسی Flak

یک نوع خاص از کفپوش اپوکسی هستند که لایه‌های رنگی مختلفی در آن‌ها استفاده شده است تا ظاهر کف ساختمان تحرک و پویایی بیشتری داشته باشد. این نوع کفپوش‌ها بیشتر در نمایشگاه‌ها یا فضاهای تبلیغاتی استفاده می‌شوند.

۴. کفپوش های اپوکسی مخلوط با کوارتز دانه درشت

این کفپوش نیز نوع دیگری از کفپوش اپوکسی است که در داخل مواد آن دانه‌های کوارتز رنگ شده وجود دارد. از این دانه‌ها برای جلوگیری از لغزندگی سطح مورد نظر استفاده می‌شود، به‌همین علت بیشتر در سرویس‌های بهداشتی و محیط‌های لغزنده کاربرد دارند.

۵. کفپوش‌های اپوکسی آنتی استاتیک

در محل‌هایی که امکان اشتعال و جرقه برق وجود دارد از کفپوش‌های اپوکسی ضداستاتیک استفاده می‌شوند که امنیت محیط کاری را بالا خواهند برد. در ساختار این کفپوش‌ها از یک نوع رسانا استفاده شده است که موجب تجمع الکتریسیته ساکن در یک نقطه و انتقال آن به زیر زمین خواهند شد. این نوع کفپوش بیشتر در محیط نیروگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۶. کفپوش سه بعدی

در ساختار کفپوش‌های سه بعدی ماده خاصی وجود ندارد، بلکه در لایه میانی این کفپوش‌ها پوسترهای سه بعدی کار گذاشته می‌شوند و سپس روی آن‌ها با یک لایه اپوکسی بدون رنگ پوشانده خواهد شد. بیشترین کاربرد این نوع کفپوش در سرویس‌های بهداشتی یا منازل مسکونی است.

کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک

تقسیم بندی کفپوش اپوکسی براساس کاربرد

در یک دسته‌بندی دیگر می‌توان کفپوش‌های رزین را براساس کاربری آن‌ها به چند گروه زیر تقسیم کرد:

۱. کفپوش آزمایشگاهی و آنتی باکتریال

به ‌دلیل برخورداری از خاصیت ضدباکتریایی، از این کفپوش ها برای استفاده در محیط‌های درمانی مانند بیمارستان یا آزمایشگاه استفاده می‌شوند. اگر علاقمنید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با این نوع از کفپوش ها بدست آورید، ما به طور مفصل در دو مقاله دیگر با عنوان های کفپوش اپوکسی آنتی باکتریال و کفپوش اپوکسی آزمایشگاهی درباره آنها صحبت کرده ایم.

۲. کفپوش های ورزشی

در سالن‌های ورزشی و مکان‌هایی که فعالیت افراد بالا است، از کفپوش‌های ورزشی استفاده می‌شود که با خاصیت ضدلغزندگی خود، از سر خوردن افراد یا اشیاء جلوگیری می‌کنند.

۳. کفپوش اپوکسی با مقاومت بالا

در پارکینگ‌ها و مکان‌هایی که وزن زیادی تحمل می‌کنند، استفاده از کفپوش اپوکسی با مقاومت بالا که با نام کفپوش‌های پارکینگ نیز شناخته می‌شوند، ضروری است.

۴. کفپوش های ضد اسید

برای مکان‌هایی مانند کارخانه‌ها و سایر محیط‌هایی که با ترکیبات شیمیایی اسیدی سر ‌و‌ کار دارند استفاده می‌شود.

کفپوش اپوکسی ورزشی

تقسیم بندی کفپوش اپوکسی براساس رنگ اپوکسی کف

بهتر است بدانید که رنگ اپوکسی کف، رنگ های رزینی هستند که در سه نوع مختلف وجود دارند و تنوع در این سه نوع پایه یک تقسیم‌بندی دیگر از کفپوش‌های اپوکسی براساس نوع رنگ به‌کار رفته در آن‌ها است:

  • جامد که قیمت بسیار بالایی دارند و برای اجرا نیازمند یک تیم حرفه‌ای هستند.
  • حلال که به‌طور میانگین ۴۰ الی ۶۰ درصد آن‌ها را اپوکسی جامد تشکیل می‌دهد و قدرت نفوذپذیری بسیار بالایی دارند.
  • مایع نیز تقریبا از ۴۰ الی ۶۰ درصد رنگ جامد برخوردار است، اجرای آن‌ها بسیار آسان است و حتی توسط افرادی که مهارت زیادی ندارند قابل اجرا هستند.

کاربرد های کفپوش اپوکسی

کاربرد کفپوش اپوکسی بسیار متنوع و فراوان است. از این نوع کفپوش‌ها تقریبا می‌توان در همه ساختمان‌ها با کاربرهای مختلف استفاده کرد، زیرا تنوع بالا در انواع این کفپوش با ویژگی‌های متفاوت، دلیلی برای تناسب آن‌ها در همه ساختمان‌ها است. بعضی از رایج‌ترین کاربردهای کفپوش اپوکسی از قرار زیر هستند:

  • بیمارستان‌ها و مراکز درمانی
  • نمایشگاه‌ها و مراکز تبلیغاتی
  • سرویس بهداشتی عمومی یا خصوصی
  • پارکینگ‌های عمومی و خصوصی
  • کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی
  • سالن‌های ورزشی
  • آشپزخانه‌های مسکونی یا تجاری
  • مراکز خرید
  • فرودگاه‌ها و آشیانه هواپیماها

کاربرد کفپوش اپوکسی

مزایای استفاده از کفپوش‌ اپوکسی

استفاده از این کفپوش‌ها با مزایای فراوانی همراه است که بارزترین آن‌ها را در زیر آورده‌ایم:

  • این نوع کفپوش‌ها در مقایسه با سایر انواع کفپوش صرفه اقتصادی بهتری دارند و برای صرفه‌جویی در محیط‌هایی با ابعاد بالا، بهترین انتخاب هستند.
  • کفپوش‌های اپوکسی ظاهری بسیار زیبا و در بیشتر موارد براق دارند که عیوب کف را به‌طور کامل پوشش می‌دهند.
  • این مدل کفپوش‌ها در برابر ضربه، حریق، الکتریسیته، مواد شیمیایی، رطوبت، وزن و تغییرات دمایی مقاومت بالایی دارند.
  • در بسیاری از موارد کفپوش‌های اپوکسی محافظی برای لایه بتنی زیر خود محسوب می‌شوند و از این نظر ماندگاری بالایی دارند.
  • اجرا کفپوش اپوکسی در مقایسه با سیار کفپوش‌ها مانند سرامیک آسان‌تر است و به زمان کمتری نیاز دارد.
  • با وجود شیمیایی بودن این نوع کفپوش، بسیاری از دوستداران محیط زیست آن را یک کفپوش سازگار با محیط می‌دانند. زیرا نیاز به تعویض بالایی ندارد و مقدار استفاده شده از آن برای یک مساحت مشخص کمتر از سایر نمونه‌های مشابه است.
  • براق بودن سطح این کفپوش‌ها به بازتاب بیشتر نور و روشنایی محیط کمک می‌کند.
  • شستشوی آسان، نگهداری راحت و خاصیت ضدباکتری بودن نیز یکی دیگر از مزایای اجرای این نوع کفپوش است.
  • تنوع بالا در رنگ و طرح را می‌توان مزیت استفاده از کفپوش اپوکسی دانست.

معایب استفاده از کفپوش اپوکسی

همه متریال‌های استفاده شده به‌عنوان کفپوش، در کنار مزیت‌هایی که دارند از عیوب مشخصی نیز برخوردار هستند و کفپوش‌های اپوکسی نیز از این قاعده مستثنا نیستند.
عیب‌های این کفپوش بیشتر به اجرای غیرحرفه‌ای آن مربوط می‌شود که در مواردی به جدا شدن کفپوش، موج‌دار بودن، حباب زدن یا ترک برداشتن آن منجر می‌شود.

در پایان باید بگوییم کفپوش‌های اپوکسی یکی از بهترین و رایج‌ترین کفپوش‌ها برای استفاده در محیط‌های مختلف به‌ویژه مکان‌های عمومی و با متراژ بالا هستند که ویژگی‌ها و انواع متفاوتی دارند که در بالا با آن‌ها آشنا شدید.

  • bestpak bestpak
  • ۰
  • ۰

فرمولاسیون رنگ ترافیکی پایه آب

فرمول اصلی مورد استفاده در ساخت انواع این رنگ ها یکسان است؛ اما برخی برندها از تکنیک ها و افزودنی هایی استفاده می کنند که کیفیت و دوام رنگ را بالاتر برده و استفاده از آن ها را به صرفه تر می کند.

در ساخت رنگ های بر پایه آب دو مرحله اساسی وجود دارد. در مرحله اول لازم است مواد اولیه تشکیل دهنده رزین با روش پلیمریزاسیون امولسیونی دانه ای و ساختار هسته پوسته با هم ترکیب شده و رنگ اولیه به دست می آید.

بعد از آن برای افزایش سرعت خشک شدن رنگ و مقاومت آن در برابر نفوذ آب و رطوبت بعد از خشک شدن از مواد افزودنی مونومر آمین مانند دی متیل آمینو و وانیل مناکریلات استفاده می شود.

در خلال این مراحل ممکن است موادی به رنگ اضافه شوند که مقاومت آن را افزایش داده یا با بهبود قدرت چسبندگی و دیگر ویژگی ها طول عمر آن را بالا ببرند.

ویژگی های رنگ ترافیکی پایه آب

ویژگی های رنگ ترافیکی پایه آب | شرکت پخش رنگ تهران

  1. استفاده از آب به عنوان حلال یا رقیق کننده یکی از اصلی ترین ویژگی های رنگ ترافیکی پایه آب است که بر روی سایر خصوصیات آن نیز تاثیر گذاشته است. این موضوع باعث می شود که تهیه مواد اولیه برای کار با این محصولات بسیار آسان بوده و نیازی به صرف هزینه زیاد برای این کار نباشد.
  2. می توان این رنگ ها را به راحتی با آب شست و نگران پاک یا پخش شدن آن ها نبود. در نتیجه استفاده از آن ها هزینه های نگهداری و خدمات شهری را برای شهرداری ها نیز کمتر خواهد کرد.
  3. از دیگر ویژگی های این رنگ ها می توان به خشک شدن سریع آن ها اشاره کرد. به دلیل فرمولاسیون خاص این محصولات خطوط و علائم کشیده شده تقریبا در حدود ۵ دقیقه خشک شده و بعد از ۱۵ دقیقه می توان تردد را در جاده از سر گرفت.
  4. سرعت بالای عملیات با وجود این رنگ ها باعث می شود که استفاده از آن در پروژه هایی که زمان انجام در آن ها اهمیت بسیار زیادی دارد، به صرفه باشد. به علاوه ترمیم جاده ها و تمدید رنگ نیز با سرعت مناسبی انجام می شود و دیگر نیازی به مسدود کردن جاده و راه برای روزها نخواهد بود.
  5. با توجه به اینکه این رنگ ها با استفاده از آب خیلی زود رقیق می شوند و می توان غلظت آن ها را به راحتی تنظیم کرد؛ پاشش آن ها نیز بسیار ساده خواهد بود.
  6. این محصولات با استفاده از غلتک یا اسپری بر روی جاده پاشیده می شوند و به دلیل روانی بالایی که دارند بدون گیر کردن در دستگاه از آن خارج می شوند. این ویژگی البته باعث جلوگیری از هدر رفتن رنگ و ساده تر شدن امکان تمیز کردن دستگاه ها نیز خواهد شد.
  7. یکی دیگر از ویژگی های رنگ ترافیکی پایه آب، قدرت چسبندگی زیاد است. این ویژگی باعث می شود که بتوان از این رنگ ها بر روی آسفالت های دانه درشت یا ریز با هر ضخامتی استفاده کرد و نگران خراب شدن رنگ یا نامنظم شدن خطوط نبود.
  8. ضمن اینکه چسبندگی بالای رنگ آن را به خورد آسفالت می برد و به همین دلیل در اثر رفت و آمد مداوم افراد و وسایل نقلیه سنگین و سبک رنگ همچنان پررنگ و درخشان باقی خواهد ماند و رانندگان می توانند در هر شرایط آب و هوایی آن را ببینند.

تفاوت پایه آب با سایر رنگ های ترافیکی

تفاوت پایه آب با سایر رنگ های ترافیکی | شرکت پخش رنگ تهران

با توجه به موارد گفته شده می توان گفت که اصلی ترین تفاوت این رنگ با سایر رنگ های ترافیکی در حلال مورد استفاده، هزینه کار، در دسترس بودن مواد اولیه و سرعت انجام عملیات است.

در بعضی از شهرها یا کشورهای جهان ممکن است استفاده از رنگ های بر پایه حلال مجاز نباشد و به همین دلیل رنگ های بر پایه آب تنها گزینه پیش روی شما خواهد بود.

البته در مناطق سرد که امکان انجماد آب درون آسفالت وجود دارد، اغلب مهندسان راه سازی ترجیح می دهند که از رنگ های بر پایه حلال که نقطه انجماد پایینی دارند استفاده کنند.

کاربرد رنگ ترافیکی پایه آب

مثل هر رنگ ترافیکی دیگری کاربردهای این رنگ منتهی به خط کشی جاده ها و خیابان ها و رسم علائم ترافیکی افقی در آن ها خواهد شد؛ اما ازنظر مکانی می توان این رنگ ها را برای استفاده در مناطق آلوده مناسب دانست. چرا که تبخیر حلال های مورداستفاده در رنگ های بر پایه حلال باعث افزایش آلودگی محیط شده و به محیط زیست نیز ضربه می زند.

این در حالی است که رنگ های بر پایه آب حتی در صورت تبخیر نیز آسیبی به محیط زیست نخواهند رساند و البته که تبخیر بر روی کیفیت این محصولات تاثیری نخواهد داشت.

کاربرد رنگ ترافیکی پایه آب در پروژه هایی با هزینه و زمان محدود را نمی توان فراموش کرد. مواد اولیه این محصولات ارزان و در دسترس هستند و به دلیل سرعت خشک شدن بالا بسیار کاربردی هستند.

علاوه بر این در جاده های برون شهری که اغلب وسایل نقلیه سنگین باری و مسافری رفت وآمد دارند اغلب از این رنگ ها استفاده می شود و این به دلیل چسبندگی زیاد و مقاومت بالای آن ها در برابر فرسایش و سایش است.

در محیط های شهری که امکان دوده گرفتن رنگ و از بین رفتن درخشش آن بسیار بیشتر از جاده هاست می توان انواعی از این رنگ ها را به کار برد. این رنگ ها خیلی راحت با آب شسته می شوند و برای تمیز کردن سطح خیابان و مشخص کردن علائم نیازی به استفاده از ماشین آلات پیچیده یا حلال های گران قیمت و حتی بستن جاده به منظور انجام عملیات تمیزکاری نیست.

با استفاده از ماشین های آبپاش که تقریبا در هر شهرداری پیدا می شوند، می توان این رنگ ها را تمیز کرده و مجددا درخشندگی قبل را به آن ها برگرداند.

کاربرد رنگ ترافیکی پایه آب | شرکت پخش رنگ تهران

مزایای رنگ ترافیکی پایه آب

با توجه به مطالب ذکرشده در بخش های قبل می توان به این نتیجه رسید که مزایای رنگ ترافیکی پایه آب بیشتر مربوط به سرعت کار و کاهش آلودگی می شود؛ اما این رنگ مزیت های دیگری نیز دارد که در این بخش آن ها را بیان خواهیم کرد.

  • سازگاری با سلامت انسان و محیط زیست

بزرگ ترین مزیت این رنگ ها جایگزین کردن آب به جای حلال آلی است. تبخیر حلال های آلی از سطح جاده ها و خیابان ها باعث ایجاد آلودگی تنفسی می شود و سلامت انسان را به خطر می اندازد. ضمن اینکه این ویژگی از آلوده شدن محیط و آسیب رسیدن به اکوسیستم طبیعی نیز جلوگیری خواهد کرد.

نکته جالب اینکه به دلیل محتوای جامد بالا در این رنگ ها در مراحل تولید و ساخت نیز سلامت کارکنان کارخانه ها در معرض خطر نیست؛ با توجه به این ویژگی ها می توان این رنگ را یکی از بی خطرترین رنگ های ترافیکی دانست.

  • خشک شدن سریع

خشک شدن سریع (در حدود ۵ دقیقه) یکی از اصلی ترین مزایای رنگ ترافیکی پایه آب است. این ویژگی باعث کوتاه شدن عملیات عمرانی و سرعت گرفتن کار خط کشی جاده خواهد شد.

همچنین بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه می توان راه را باز کرد تا افراد به مسیر خود ادامه دهند. پس این چیزی نیست که نیاز به اطلاع رسانی شهرداری ها یا آماده سازی شهروندان برای اجرای عملیات عمرانی داشته باشد.

  • مقاومت در برابر سایش

علاوه بر این به دلیل قدرت چسبندگی زیاد این رنگ ها خیلی خوب به خورد آسفالت می روند و به همین دلیل استفاده از آن ها در مسیرهای پررفت وآمد بسیار به صرفه خواهد بود.

مقاومت بالای این محصولات در برابر سایش باعث می شود که وزن سنگین وسایل نقلیه مختلف و خطوط ترمز و روغن ریزی خودروها بر روی کیفیت رنگ تاثیری نداشته و همچنان بتواند مسیر را برای رانندگان مشخص کند.

  • خاصیت انعکاسی خوب

فرمولاسیون این رنگ ها به گونه ای طراحی شده است که می توان آن را برای آسفالت هایی تا ضخامت ۰.۶ میلی متر نیز به کار برد.

این نوع رنگ دارای دانه های شیشه ای بزرگی است که به خوبی در طول شب نور چراغ ماشین را بازتاب داده و باعث می شوند که رانندگان در طول شب یا در شرایط آب وهوایی مثل برف و باران شدید یا گرد و غبار مسیر جاده را تشخیص دهند.

ضمن اینکه این بلورهای شیشه ای در طول روز نور خورشید را به خوبی منحرف می کنند تا مزاحم دید رانندگان نشود و آن ها بتوانند در ساعات ظهر در گرم ترین شهرهای کشور به مسیر خود ادامه دهند.

  • استفاده راحت

برای استفاده از رنگ ترافیکی پایه آب نیازی به استفاده از دستگاه های پاشش با فشار بالا نیست و حتی می توان از قلم های دستی و غلتک نیز استفاده کرد. این ویژگی اجرای این رنگ ها را بسیار ساده و کم هزینه خواهد کرد و نیاز به دستگاه های پیشرفته برای پاشش رنگ را از بین خواهد برد.

ضمن اینکه امکان اجرای آن با ابزارهای دستی باعث می شود که در خیابان ها و کوچه های باریک که امکان ورود خودروها و دستگاه های پاشش وجود ندارد، بتوان خط کشی های دقیق و علائم ترافیکی را رسم کرد تا برای ورود از فرعی به اصلی یا برعکس مشکلی پیش نیاید.

  • bestpak bestpak
  • ۰
  • ۰

رنگ ترافیکی جزئی بر پایه رزین های آلکید و آلکید اصلاح شده ساخته شده و دارای یک جزء است. این رنگ همچنین ممکن است از کلر کائوچو و آکریلیک های معمولی نیز ساخته شود. تولید این نوع رنگ ها نسبت به سایر رنگ های ترافیکی ساده تر است و به همین دلیل اغلب از آن ها برای خط کشی خیابان و جاده استفاده می شود.

این رنگ ها ممکن است پایه حلالی یا آبی داشته باشند که نوع آبی آن به دلیل سازگاری بیشتر با محیط زیست و زودتر خشک شدن طرفداران بیشتری دارد.

کاربرد رنگ ترافیکی تک جزئی

اکنون که متوجه شدید رنگ ترافیکی تک جزئی چیست می توانیم در خصوص کاربرد آن نیز توضیحاتی را ارائه دهیم. این کاربرد ها عبارتند از:

خط کشی جاده ها و ترسیم علائم ترافیکی

با توجه به اینکه این محصولات از سری رنگ های ترافیکی هستند برای خط کشی جاده ها استفاده می شوند؛ اما چه جاده هایی؟ این رنگ ها در خیابان های شهری که هرروز حجم زیادی از ماشین ها رفت و آمد دارند و برای سطوح آسفالتی با دانه بندی درشت بسیار مناسب هستند.

نمونه هایی که بر پایه حلال هستند را می توان در جاده هایی با آسفالت با ضخامت کمتر از ۷۰۰ میکرون استفاده کرد؛ با توجه به اینکه ضخامت جاده های برون شهری که محل تردد ماشین های سنگین است بیشتر از این مقدار در نظر گرفته می شود، نمی توان آن را برای خط کشی و تعیین حدود این جاده ها استفاده کرد.

تعیین محل ایستگاه های اتوبوس

همچنین برای تعیین محل ایستگاه های اتوبوس یا خط کشی در مسیری که اتوبوس های شهری رفت و آمد می کنند نیز مناسب نیست؛ چراکه ضخامت این بخش ها نیز برای تحمل وزن بالای اتوبوس بیشتر از سایر قسمت های خیابان در نظر گرفته می شود.

ترسیم علائم ترافیکی

یکی دیگر از موارد کاربرد این رنگ ها ایجاد علائم ترافیکی بر روی دیوارها یا سازه های بتنی اطراف جاده است.

با توجه به خشک شدن سریع رنگ های تک جزئی بر پایه آب اغلب برای چنین کاربردی ایجاد می شوند. به خصوص که لازم است این علائم باید هر چند وقت یک بار مجددا رنگ شوند و در صورت استفاده از رنگ های بر پایه آب کار سریع تر پیش رفته و اختلالی در رفت و آمد ایجاد نمی شود.

همچنین می توان آن ها را برای ترسیم علائم ترافیکی در کف خیابان یا ترسیم خطوط پارکینگ استفاده کرد.

| شرکت پخش رنگ تهران

رنگ ترافیکی دو جزئی چیست؟

رنگ های ترافیکی دو جزئی از دو جزء رزین و عامل پخت تشکیل شده اند. این رنگ ها اغلب با استفاده از اسپری بر سطح جاده های برون شهری پاشیده می شوند و طول عمر بالایی دارند.

توجه داشته باشید که این دسته از رنگ ها در کارخانه ترکیب نمی شوند و باید ترکیبات آن ها را به صورت جداگانه در دو ورودی مجزای دستگاه های پاشش ریخت؛ سپس دستگاه آن ها را با هم ترکیب می کند و پاشش صورت می گیرد.

رزین های مورد استفاده در این رنگ ها در دو دسته ترموست و ترموپلاست قرار می گیرند که برای کار کردن بر روی سطوح جاده ابتدا باید آن ها را ذوب کرده و بر روی سطح جاده پاشید. سپس باید فرصت کافی برای خشک شدن در دمای محیط را به آن ها داد تا سفت و محکم شوند.

اگر نمی دانید که پایه رنگ ترافیکی دو جزئی چیست باید بگوییم که بیشتر انواع این رنگ ها در دسته رنگ های سرد قرار می گیرند و می توان در دمای معمولی با آن ها کار کرد. برخی انواع آن نیز که نیاز به ذوب کردن دارند در دسته رنگ های ترافیکی گرم قرار می گیرند.

کاربرد رنگ ترافیکی دو جزئی

بعد از تعریف چیستی رنگ ترافیکی دو جزئی میخواهیم کاربرد های آن را بررسی کنیم. کاربرد رنگ دو جزئی عبارتند از :

خط کشی جاده های برون شهری

اصلی ترین کاربرد رنگ ترافیکی دو جزئی خط کشی خطوط ممتد و منقطع در جاده های برون شهری است. این رنگ ها به دلیل مقاومت فرسایشی بالایی که دارند می توانند وزن ماشین های سنگین را به خوبی تحمل کنند و خیلی دیر کمرنگ یا خراب می شوند.

امکان اجرای رنگ های دو جزئی در آسفالت با ضخامت ۴ میلی متر وجود دارد. به همین دلیل در حاشیه خیابان ها، مسیر تردد اتوبوس های شهری و دیگر قسمت های خیابان های درون و برون شهری که ضخامت بیشتری دارند استفاده می شوند.

خط کشی معابر پیاده

رنگ های ترافیکی دو جزئی را می توان در خط کشی معابر پیاده نیز به کار برد. این رنگ ها نیازی به حلال و رقیق کننده ندارند و به همین دلیل سرعت اجرای آن ها بسیار بالاست؛ پس در زمان تعمیرات جاده ها یا تمدید علائم ترافیکی افقی موجود در کف آن ها نیازی نیست که جاده برای مدت زمان زیادی بسته شده و رفت و آمد افراد مختل شود.

خط کشی معابر پیاده | شرکت پخش رنگ تهران

رنگ آمیزی استخر

 این رنگ ها حتی برای رنگ آمیزی استخر بسیار کاربردی هستند؛ چراکه می توان آن ها را بر روی سطوحی که کمی رطوبت دارند نیز اجرا کرد. به علاوه قرار گرفتن در معرض آب و رطوبت دائم باعث خرابی این رنگ ها یا از بین رفتن آن ها نمی شود.

مزیت رنگ ترافیکی دو جزئی

در پاسخ به سوال مزیت استفاده از رنگ ترافیکی دو جزئی چیست باید بگوییم که این رنگ ها دارای چسبندگی بسیار زیادی هستند و به خوبی در آسفالت و بتن اجرا می شوند.

به همین دلیل به خوبی به خورد جاده رفته و در صورت بلا رفتن حجم تردد افراد و خودروها پاک نمی شوند و آسیبی نمی بینند. همچنین این چسبندگی بالا باعث افزایش مقاومت در برابر فشارهای مکانیکی شده و وزن وسایل باری یا آسیب های ناشی از خط ترمز یا رد روغن را به خوبی تحمل می کند.

شباهت های رنگ ترافیکی تک جزئی و دو جزئی

قبل از اینکه به تفاوت رنگ ترافیکی تک جزئی و دو جزئی بپردازیم، بهتر است در خصوص شباهت های آن صحبت کنیم.

مقاومت بالا در برابر سایش و فرسایش دارند.

هردوی این رنگ ها مقاومت خوبی در برابر سایش و فرسایش از خود نشان می دهند و به همین دلیل هم هست که می توانند رفت و آمد پرحجم افراد و وسایل نقلیه را به خوبی تحمل کنند.

در برابر اشعه UV و نور خورشید مقاوم هستند.

یکی دیگر ویژگی های مشترک این نوع رنگ، مقاومت در برابر اشعه UV و نور خورشید است. همین ویژگی سبب می شود بعد از تابش نور آفتاب حتی در گرم ترین روزهای سال نیز رنگ های کف جاده همچنان سفت وسخت و پررنگ باقی مانده و در اثر تردد خودروها پخش نشوند.

به سرعت خشک می شوند.

اگر نمی دانید سایر شباهت های رنگ دو جزئی و رنگ تک جزئی چیست بهتر است خواندن این بخش را ادامه دهید. این دسته از رنگ ها به سرعت خشک می شوند و به همین دلیل در زمان تمدید نیز لازم نیست که مدت زمان زیادی جاده را بست یا با ماشین آلات شهرداری راه مردم را سد کرد.

مناسب کشیدن خطوط جاده ها و علائم ترافیکی هستند.

ازنظر کاربرد رنگ دو جزئی و تک جزئی نیز شباهت های زیادی وجود دارد. هردوی این رنگ ها برای کشیدن خطوط جاده ها و خیابان ها و علائم ترافیکی افقی یا رنگ کردن موانع بتنی و گارد ریل های اطراف جاده ها استفاده می شوند.

ترسیم علائم ترافیکی | شرکت پخش رنگ تهران

مقاوم در برابر آب و قابل شست و شو هستند.

این رنگ ها در برابر آب مقاوم هستند و به همین دلیل هم هست که در اثر بارش شدید باران یا برف سنگین صدمه ای نمی بینند و بعد از هر بارش نیازی نیست که رنگ ها ترمیم شوند. همچنین می توان دوده های جمع شده روی آن ها را با ماشین های مخصوص شست تا رنگ ها از بین نروند و طول عمر بیشتری داشته باشند.

دوام بالایی دارند.

کارخانه های تولیدکننده انواع رنگ های دو جزئی و تک جزئی تلاش می کنند که از ترکیباتی استفاده کنند که دوام این رنگ ها را بالا برده و نیاز به تمدید آن ها را تا حد امکان کمتر کند.

خوشبختانه پیشرفت تجهیزات و تغییراتی که در فرمولاسیون این سری از رنگ های ترافیکی ایجاد شده است، باعث افزایش دوام و کاهش نیاز به تمدید مداوم خط کشی ها و علائم می شود.

از رنگ های شب تاب هستند.

نکته مهم این است که قابلیت دیده شدن در هردو نوع رنگ ها از اهمیت زیادی برخوردار است؛ درواقع همه رنگ های ترافیکی باید حالت شب تاب داشته باشند تا با نور چراغ خودروها مشخص شوند. البته که در طول روز نیز نباید نور خورشید را منعکس کنند و مانع از دید مناسب راننده شوند.

این ویژگی باعث می شود که رانندگان در همه ساعات شبانه روز و در همه روزهای سال در هر شرایط آب و هوایی بتوانند حدود جاده را تشخیص داده و به راحتی به مسیر خود ادامه دهند.

تفاوت رنگ ترافیکی تک جزئی و دو جزئی

بعد از بیان شباهت های این دو رنگ نوبت به بررسی تفاوت رنگ ترافیکی تک جزئی و دو جزئی می رسد.

تفاوت در ترکیبات آن ها

اگر برایتان سوال پیش آمده که مهم ترین تفاوت رنگ دو جزئی و رنگ ترافیکی تک جزئی چیست بهتر است نگاهی به ترکیبات آن ها بیندازید. همین تفاوت نام نشان می دهد که اصلی ترین فرق این دو رنگ در نوع ترکیبات آن هاست. در رنگ های تک جزئی تنها از رزین استفاده شده ولی رنگ های دو جزئی علاوه بر رزین شامل عامل پخت نیز می شوند.

دستگاه ها و نحوه پاشش رنگ متفاوت

علاوه بر این نوع دستگاه های موردنیاز و نحوه پاشش این رنگ ها نیز با هم متفاوت است. دستگاه هایی که برای پاشش رنگ دو جزئی استفاده می شوند، دارای دو ورودی مجزا هستند و ترکیب اجزای آن ها در درون دستگاه انجام می شود.

اما رنگ های تک جزئی باید قبل از ورود به دستگاه با حلال ترکیب شده و به غلطت کافی رسیده باشند. علاوه بر این شدت پاشش رنگ نیز باید متناسب با نوع آن تنظیم شود تا خط کشی به درستی انجام شده و رنگ ها بر روی سطح خیابان و جاده پخش نشوند.

نیاز به حلال در رنگ های تک جزئی

یکی از مهم ترین تفاوت های میان این دو رنگ، نیاز به حلال در رنگ های تک جزئی است. این رنگ ها باید با استفاده از آب یا حلال مخصوص ترکیب شده و از این طریق کمی رقیق تر شوند؛ اما رنگ های دو جزئی نیازی به حلال ندارند و به راحتی با تنظیم مقدار اجزا می توان آن ها را به غلظت موردنظر رساند.

این ویژگی باعث افزایش سازگاری رنگ های دو جزئی با طبیعت می شود. حلال های مورد استفاده در رنگ های تک جزئی اغلب شیمیایی هستند و به همین دلیل باعث تخریب زیست محیطی می شوند؛ البته اگر از آب استفاده شود این مشکلات وجود ندارد؛ اما در رنگ های دو جزئی دیگر نیازی نیست بابت این مسئله نگران باشید.

مقاومت بیشتر رنگ های دو جزئی

اگر به بخش کاربرد رنگ دو جزئی و تک جزئی توجه کنید، متوجه یکی دیگر از تفاوت های موجود خواهید شد. مقاومت بیشتر رنگ های دو جزئی در برابر سایش و چسبندگی بالاتر آن ها باعث می شود که بتوان از این محصولات در جاده های برون شهری و مسیرهایی که ماشین های سنگین باری و مسافری رفت و آمد دارند استفاده کرد.

رنگ های تک جزئی اغلب برای خط کشی خیابان های شهری و مسیرهایی که خودروهای سواری در حرکت هستند استفاده می شود.

  • bestpak bestpak
  • ۰
  • ۰

پاسخ به این سوال که رنگ ترافیکی سرد چیست، تنها در دمای انجام کار در حین اختلاط محدود می شود. به این معنا که شما در زمان مخلوط کردن اجزای مختلف رنگ های ترافیکی سرد، نیازی به افزایش دما نداشته و می توانید به راحتی این اجزا را در دمای محیط با هم ترکیب کنید.

این موضوع باعث می شود که هیچ محدودیتی در کاربرد رنگ ترافیکی سرد وجود نداشته باشد و بدون نیاز به مهارت خاصی بتوان اجزای آن را با هم ترکیب کرد.

رنگ ترافیکی گرم چیست

بزرگ ترین تفاوت رنگ ترافیکی گرم و رنگ ترافیکی سرد، به دمای اختلاط آنها برمی گردد. در زمان اختلاط اجزای رنگ ترافیکی گرم، باید دما را تا حد مشخصی یعنی حدود ۱۸۰ تا ۱۹۰ درجه سانتی گراد بالا برد.

به عبارت بهتر شما در صورتی می توانید منتظر تشکیل فیلم رنگ باشید که پیش از اعمال رنگ بر روی آسفالت، آن را به خوبی گرم کرده باشید.

این کار باعث می شود که دوام رنگ بهبود پیدا کند؛ اما نکته مهم اینجا است که این اختلاط و رسیدن به دمای موردنظر نیاز به تخصص دارد؛ همچنین باید در زمان اعمال این نوع از رنگ ها، جوانب ایمنی را به خوبی رعایت کرد.

ویژگی های رنگ ترافیکی سرد

ویژگی های رنگ ترافیکی سرد | شرکت پخش رنگ تهران

مهم ترین ویژگی رنگ ترافیکی سرد، عدم نیاز به دمای بالا برای ترکیب شدن با حلال است؛ این موضوع باعث شده که بتوان رنگ های ترافیکی سرد را به راحتی رقیق کرده و یا آنها را تمیز کرد.

البته ویژگی های کلی رنگ های ترافیکی سرد تا حد زیادی به نوع آنها بستگی دارد؛ به عبارت بهتر با توجه به اینکه این رنگ ها بر پایه کدام حلال تولید شده باشند، ویژگی های متفاوتی خواهند داشت. در نتیجه در ادامه با بررسی انواع رنگ ترافیکی سرد، ویژگی های هریک را بر خواهیم شمرد.

  • رنگ ترافیکی سرد چند جزئی

این نوع از رنگ های ترافیکی سرد، بر پایه رزین اکریلیک ترموپلاستی تولید شده و معمولا دارای یک شتاب دهنده هستند که به فرایند خشک شدن آنها سرعت می بخشد.

مزیت بسیار مهم این نوع از رنگ ها، ثبات بسیار بالای آنها است؛ رنگ های ترافیکی سرد چند جزئی در اثر قرارگیری مداوم در معرض شرایط جوی مختلف دچار رنگ پریدگی یا تغییر رنگ نخواهند شد. درنتیجه گزینه مناسبی برای استفاده در فضاهای باز هستند.

  • رنگ ترافیکی سرد بر پایه رزین اکریلیک ترموپلاست

تفاوت رنگ ترافیکی سرد بر پایه رزین اکریلیک ترموپلاست با مورد قبلی، این است که این رنگ معمولا به صورت تک جزئی مورد استفاده قرار می گیرد. همین موضوع باعث شده که دوام آن تا حد زیادی بهبود پیدا کند.

این نوع از رنگ های سرد ترافیکی قدرت چسبندگی بسیار خوبی داشته و با سرعت زیادی خشک می شوند. همچنین دارای مقاومت مکانیکی بالایی بوده و در اثر عبور و مرور زیاد، دچار سایش یا پریدگی رنگ نخواهند شد. این نوع از رنگ ها مقاومت دمایی بالایی از خود نشان داده و در برابر تابش خورشید مقاوم هستند.

  • رنگ ترافیکی سرد بر پایه کلرو کائوچو

کلرو کائوچو نیز بک نوع رزین است که استفاده از آن در این نوع رنگ ترافیکی سرد، باعث شده دوام نسبتا خوبی داشته باشد. البته در مقایسه با دیگر رنگ های سرد ترافیکی، رنگ های بر پایه کلرو کائوچو، دیرتر خشک می شوند.

همچنین پس از خشک شدن تا حد زیادی شکننده هستند؛ به همین دلیل استفاده از این نوع رنگ ها محدود بوده و در موارد زیادی کاربرد ندارند.

ویژگی های رنگ ترافیکی گرم

ویژگی های رنگ ترافیکی گرم | شرکت پخش رنگ تهران

برای پی بردن به تفاوت رنگ ترافیکی گرم و رنگ ترافیکی سرد بهتر است با ویژگی های رنگ ترافیکی گرم نیز آشنا شوید. رنگ ترافیکی گرم نیز در سه دسته کلی قرار می گیرد که هریک ویژگی های خاص خود را دارند؛ این سه دسته عبارت اند از:

  • رنگ گرم ترافیکی هیدروکربنی

رنگ ترافیکی گرم هیدروکربنی بوی ملایمی داشته و در برابر آب و رطوبت نیز بسیار مقاوم است؛ در نتیجه مناسب استفاده در محیط هایی با میزان بارش زیاد یا رطوبت بالا است.

این نوع از رنگ ها مقاومت خوبی در برابر خورندگی از خود نشان داده و به همین دلیل می توانند در محیط هایی مانند پارکینگ مورد استفاده قرار بگیرند.

  • رنگ گرم ترافیکی اپوکسی

رنگ ترافیکی گرم اپوکسی، چسبندگی بسیار خوبی بر روز سطوح داشته و می تواند سطح زیادی از آنها را پوشش دهد. امکان اجرای این نوع رنگ در ضخامت های زیاد وجود داشته و به همین دلیل برای پوشش های محافظتی نیز استفاده می شود.

این نوع از رنگ ترافیکی در برابر آب مقاوم بوده و در محیط های مرطوب به راحتی از بین نمی رود. همچنین بسیار ضربه پذیر بوده و خواص مکانیکی فوق العاده ای دارد؛ درنتیجه در مکان های پررفت وآمد خواص خود را از دست نخواهد داد.

  • رنگ ترموپلاستیک گرم

این نوع از رنگ ها بر اساس رزین های ترموپلاستیک ساخته می شوند؛ به همین دلیل در برخورد با دمای بالا، تحمل خوبی داشته و بدون تغییر در خواص شیمیایی، ذوب و قابل اجرا می شوند.

رنگ های ترموپلاستیک گرم نیز مانند نسخه مشابه در طبقه بندی رنگ های ترافیکی سرد، مقاومت دمایی بسیار خوبی داشته و در برابر تابش های UV نیز مقاومت خوبی از خود نشان می دهند. همچنین دارای دوام و ماندگاری خوبی بوده و به راحتی دچار تغییر رنگ نمی شوند.

  • رنگ گرم ترافیکی آلکیدی

رنگ ترافیکی گرم آلکیدی بر پایه رزین های آلکیدی ساخته شده که به راحتی با هوا خشک می شوند؛ همین امر باعث شده که این نوع از رنگ های گرم با سرعت زیادی خشک شده و برای اجرای آنها نیازی به مسدود کردن خیابان یا جاده نباشد.

در کنار این ها رنگ های آلکیدی چسبندگی بسیار بالایی داشته و در اثر اصطکاک، خرد نشده یا دچار سایش نمی شوند. این نوع از رنگ ها دارای جلای خوبی بوده و اجرای آنها بسیار ساده است.

کاربرد رنگ ترافیکی سرد

کاربرد رنگ ترافیکی سرد بسته به نوع آن متفاوت خواهد بود؛ البته در حالت کلی از این رنگ ها بیشتر برای رنگ کردن جاده های فرعی و مکان هایی با رفت و آمد کمتر استفاده می شود؛ زیرا رنگ های ترافیکی سرد، مقاومت مکانیکی کمتری نسبت به رنگ های ترافیکی گرم دارند.

  • رنگ آمیزی دست اندازها و نشانه های ترافیکی

یکی از مهم ترین کاربردهای رنگ های سرد چند جزئی، در رنگ آمیزی دست اندازها و نشانه های ترافیکی موجود در کف جاده است. این نوع از رنگ ها بیشتر برای نمایش علائم هشدار به کار می روند؛ زیرا ثبات رنگ خوبی داشته و نسبت به دیگر نمونه های رنگ ترافیکی سرد، از دوام بیشتری برخوردار هستند.

همچنین در برابر آلودگی های جوی نیز بسیار مقاوم بوده و گزینه خوبی برای خط کشی های افقی مانند خط کشی عابر پیاده هستند.

اما در مناطق سردسیر با میزان بارش زیاد، بیشتر از رنگ های بر پایه رزین اکریلیک ترموپلاست استفاده می شود؛ زیرا به راحتی خشک شده و با آب قابل شستشو نیستند.

  • خط کشی بزرگراه ها

این نوع از رنگ ها نیز به دلیل مقاومت مکانیکی بالا، در بزرگراه ها کاربرد دارند. همچنین به دلیل سرعت بالای خشک شدن، در مواردی که خط کشی ها نیاز به بازسازی دارند.

از این نوع رنگ ترافیکی سرد استفاده می شود؛ زیرا در این صورت دیگر نیازی به مسدود کردن همه یا بخشی از جاده و بزرگراه نیست.

خط کشی بزرگراه ها با | شرکت پخش رنگ تهران | شرکت پخش رنگ ترافیکی

  • خط کشی های محوری و کنار جاده

رنگ های ترافیکی سرد کلرو کائوچو نیز به دلیل خاصیت شکنندگی خود پس از خشک شدن، بیشتر برای خط کشی های محوری و کنار جاده استفاده می شوند؛ زیرا این خط کشی ها کمتر در معرض عوامل مکانیکی مانند رفت و آمد خودروها بوده و در نتیجه استفاده از این رنگ سرد ترافیکی مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.

کاربرد رنگ ترافیکی گرم

رنگ های ترافیکی گرم مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار داشته و خواص مکانیکی فوق العاده ای را از خود نشان می دهند؛ به همین دلیل از آنها کاربرد های فراوانی دارند، این کاربرد ها عبارتند از:

  • خط کشی ها بزرگراه ها و مسیرهای شلوغ شهری

از رنگ های ترافیکی گرم برای اجرای خط کشی ها بر روی سطوح پررفت و آمد مانند بزرگراه ها و مسیرهای شلوغ شهری استفاده می شود. همچنین می توان با خیال راحت برای رنگ آمیزی مسیرهای مخصوص اتوبوس های شهری یا ایستگاه های اتوبوس از این نوع رنگ ترافیکی استفاده کرد.

  • باند فرود هواپیما یا پیست اتومبیلرانی

همچنین به دلیل قدرت انعکاس نور فوق العاده ای که دارند؛ در مکان هایی مانند باند فرود هواپیما یا پیست اتومبیلرانی که نیاز به دیدن نشانه ها و علائم از فاصله دور یا در سرعت زیاد وجود دارد، از این نوع رنگ استفاده می شود.

  • رسم علائم راهنما

این نوع از رنگ ها را می توان بر روی سطوح مختلفی مانند آسفالت یا بتن پیاده سازی استفاده کرد کرد؛ در نتیجه می توان از آنها برای رسم علائم راهنما در پارکینگ ها نیز استفاده کرد.

رنگ های ترافیکی گرم پس از مدت کوتاه تخریب نشده و در برابر ضربه و فشار مکانیکی بسیار مقاوم هستند؛ به همین دلیل گزینه بسیار مناسبی برای رسم علائم ترافیکی و راهنما بر روی کف جاده ها یا بزرگراه ها هستند.

در کنار این ها ماندگاری بسیار بالایی داشته و در فاصله های زمانی طولانی نیاز به ترمیم و تعمیر پیدا می کنند؛ این موضوع نیز دلیل دیگری برای استفاده از رنگ های ترافیکی گرم در مسیرهای پررفت وآمد و مکان هایی مانند سالن های ورزشی است.

| شرکت پخش رنگ تهران

  • پوشش کف پارکینگ یا گاراژ

مقاومت این رنگ ها در نفوذ مواد روغنی، آنها را به گزینه مناسبی برای پوشش کف پارکینگ یا گاراژ تبدیل کرده است.

  • استفاده در جداول حاشیه خیابان

ازآنجاکه این رنگ ها با سرعت زیادی خشک می شوند؛ می توان به راحتی آنها را با خودروهای مخصوص و بدون نیاز به مسدود کردن خیابان اجرا کرده و بهترین نتیجه را به دست آورد. همچنین رنگ های گرم مقاومت بالایی در برابر آب دارند که آنها را به گزینه مناسبی برای استفاده در محیط های مرطوب و جداول حاشیه خیابان تبدیل کرده است.

بررسی تفاوت رنگ ترافیکی گرم و رنگ ترافیکی سرد

احتمالا تا اینجای مقاله متوجه شده اید که تفاوت رنگ ترافیکی گرم و رنگ ترافیکی سرد در چیست؛ اما برای جمع بندی بهتر دیدیم که این تفاوت ها را در قالب موارد خاص مرتب کرده و به شما ارائه کنیم:

  • رنگ ترافیکی گرم نسبت به رنگ ترافیکی سرد، دوام و مقاومت مکانیکی بیش تری داشته و برای محیط های پررفت و آمد مناسب تر است.
  • رنگ ترافیکی سرد، هزینه کمتری نسبت به رنگ ترافیکی گرم داشته و به همین دلیل در بیشتر پروژه های ترمیمی یا استفاده های فرعی، انتخاب می شود.
  • اجرای رنگ ترافیکی سرد آسان تر بوده و نیاز به تجهیزات خاص یا نیروهای ماهر نخواهد داشت؛ همچنین ایمنی بیشتری دارد.
  • مقاومت رنگ ترافیکی گرم در برابر آب و هوای نامساعد یا تابش مستقیم خورشید بیشتر بوده و کمتر دچار شکنندگی یا پریدگی رنگ خواهد شد.
  • رنگ ترافیکی گرم، قدرت بیشتری در بازتاب نور داشته و به همین دلیل برای باند فرود هواپیما یا پیست اتومبیلرانی مناسب تر است.
  • سرعت خشک شدن رنگ گرم ترافیکی نسبت به رنگ سرد بیشتر بوده و برای اجرای آن نیازی به مسدود کردن جاده نیست.
  • bestpak bestpak
  • ۰
  • ۰

در یک تعریف فنی می‌توان گفت رنگ صنعتی محصولی است که به‌صورت مایع، خمیر و یا پودر ارائه می‌شود و با یک فرآیند مناسب بر روی سطوح اعمال می‌شود و پس از طی مراحل پخت به یک فیلم چسبنده جامد پلاستیکی و محافظ تبدیل می‌شود. رنگ های صنعتی از مواد و اجزای مختلف، از لوله‌های زیربنایی تا ماشین‌آلات، کف و سطوح را مقاومت بخشیده و محافظت می‌کند. این روکش‌ها را می‌توان با روش‌های مختلف از اسپری کردن تا غوطه‌ور کردن بر سطوح موردنظر اعمال کرد.

روکش‌های صنعتی علاوه بر محافظت قطعات و سطوح زیرین خود در برابر خوردگی می‌توانند:

  • از قطعات دربرابر سایش سنگین، آسیب ناشی از ضربه فیزیکی، گرمای شدید و رطوبت محافظت کنند.
  • سطوحی بدون لغزش و یا نچسب بر روی کف، دسته‌ها و سطوح ماشین‌کاری ایجاد کنند.
  • چربی و خاک آلودگی را با ایجاد سطوحی متراکم، دفع کنند.

دسته بندی کلی رنگ های صنعتی

در یک نگاه کلی رنگ های صنعتی در دو نوع پودری و مایع وجود دارند. برای روشن‌شدن ویژگی و تفاوت‌های این دو رنگ به بیان مزایا و معایب رنگ های صنعتی مایع و پودری بسنده می‌کنیم و در ادامه بحث به دلیل پرکاربرد بودن رنگ مایع به بیان انواع و اقسام آن می‌پردازیم.

رنگ صنعتی پودری

رنگ های پودری به عنوان یکی از زیرمجموعه های انواع رنگ صنعتی، یک رنگ الکترواستاتیک یا کوره ای به شمار می‌روند. این رنگ ها همانطور که نامشان پیداست حالت جامد و پودری دارند. در ادامه به مزایا و معایب این رنگ خواهیم پرداخت.

مزایای پوشش پودری
  • این نوع رنگ با ترکیبات آلی فرار کم‌تر از پوشش‌های مایع به حلال نیاز دارند.
  • ضخامت لایه خشک شده رنگ پودری از رنگ مایع بیش‌تر است.
  • افتادگی و چکه ندارد.
  • میزان اضافی در اسپری‌های رنگ پودری قابل نگه‌داری است که موجب افزایش بازده آن می‌شود.
  • ثبات طولانی‌مدت‌تری دارد و قابل ذخیره‌سازی است.
معایب رنگ های پودری
  • تجهیزات مخصوص‌به‌خود را نیاز دارد و سطح باید رسانا باشد تا ذرات رنگ باردار را بپذیرد.
  • تمام پوشش‌های پودری باید درکوره پخته شوند.
  • این رنگ ها را نمی‌توان با هم ترکیب کرد.

معایب رنگ های پودری

رنگ صنعتی مایع

رنگ های مایع صنعتی همانطور که نامشان هم پیداست حالت مایع دارند و این موضوع باعث می‌شود طیف گسترده تری از انواع رنگ را هم در بر بگیرند. با بررسی مزایا و معایب این رنگ بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.

مزایای رنگ های مایع
  • رنگ های مایع را می‌توان در ضخامت‌های پایین نیز استفاده کرد که یک مزیت اقتصادی است.
  • روش‌های مختلف خشک شدن از دیگر مزیت‌های این نوع است.
  • طیف وسیعی از سطوح را می‌توان با رنگ های مایع رنگ کرد.
  • طیف گسترده‌ای از رنگ ها را می‌توان با ترکیب رنگ ها به‌دست آورد.
معایب رنگ های مایع صنعتی
  • برای اعمال رنگ به تجربه زادی لازم است تا بهترین نتیجه حاصل شود.
  • سطح زیرین رنگ مایع باید تمیز و محیط رنگ باید تهویه مناسب داشته باشد.
  • مدت ذخیره و نگهداری پایین و نیز قابل اشتعال بودن رنگ.

 

نکته: ادامه مطلب کاملا مربوط به نوع مایع رنگ های صنعتی است.

 

کاربردهای رنگ صنعتی

همان‌طورکه گفته شد کاربرد انواع رنگ های صنعتی بسیار گسترده است. از این رنگ در سطوح مختلفی چون آسفالت، سرامیک، بتن، پارچه و الیاف، فایبرگلاس، شیشه، فلز، کاغذ و مقوا، پلاستیک، چوب می‌توان استفاده کرد. همچنین به واسطه‌ی ویژگی های خاصی که این رنگ دارد در صنایع مختلفی به کار گرفته می‌شود که شامل موارد زیر می‌گردد؛

  • خودروسازی
  • کشتی سازی
  • هواپیما سازی
  • قطعات الکترونیکی
  • وسایل خانه و آشپزخانه

عناصر تشکیل دهنده رنگ های صنعتی

رنگ های صنعتی مانند بسیاری دیگر از رنگ ها، ترکیبات مشخصی دارند که هویتشان را از روی این مواد می‌توان تعیین کرد. چهار جز اصلی این رنگها به ترتیب زیر است:

رنگدانه ها

هدف و وظیفه اصلی رنگ دانه ها در درجه‌ی اول ایجاد رنگ است. این ساختار عموما مواد جامد پودری با ذرات بسیار ریز هستند که در یک عملیات سریع به چسب موجود در رنگ اضافه می‌شوند تا بهترین عملکرد را داشته باشند. در زیر طبقه بندی رنگدانه ها را مشاهده می‌کنید:

    1. پوششی: رنگدانه های پوششی بیش‌ترین استفاده را دارند و از طریق اثر ترکیبی با چسب، ضریب شکست، گرانولومتری و پدیده‌هایی مانند انعکاس نوری را کاهش داده و به رنگ کدورت می‌بخشند.
    2. ضدخوردگی: در آغاز‌گرها و یا اولین لایه ها بر روی سطوح فولادی استفاده می‌شوند و از فرآیند خوردگی جلوگیری می‌کنند.
    3. پرکننده یا پراکنده: این نوع معمولا هیچ کدری ندارند و به دلیل ضریب‌شکست کم رنگ ها، به‌سختی بر روی آن‌ها تاثیر می‌گذارند. از این رنگدانه ها به طور کلی در آغازگرها برای به‌دست‌آوردن فیلم‌های مات و یا ساتن که به‌عنوان پرکننده در پوشش‌های رنگ هستند، استفاده می‌شود.
    4. ویژه: سایر رنگدانه های مورداستفاده در رنگ های صنعتی هستند که در طبقه بندی‌های بالا قرار نمی‌گیرند. این رنگدانه ها عبارتند از : رنگدانه های فلزی، رنگدانه های مروارید، رنگدانه های توده‌ای و رنگدانه های سمی.

ماده همبند و اتصال دهنده

این مواد جزء اصلی رنگ است که به آن امکان ایجاد یک فیلم چسبنده را پس از خشک شدن رنگ می‌دهد. ویژگی های مکانیکی و شیمیایی رنگ بستگی به مواد اتصال‌دهنده دارد، درنتیجه این ماده ظرفیت محافظتی را تعیین می‌کند. چند نمونه از اتصال‌دهنده‌ها عبارت‌انداز: رزین‌های آلکیدی، رزین‌های آکریلیک، رزین‌های وینیل و رزین‌های پلی‌استر.

حلال ها

ماموریت حلال ها اساسا این است که اجازه دهند رنگ با روش انتخاب‌شده اعمال شود و قوام آن را اصلاح کند. یک رنگ بدون افزودن حلال ها و صرفا بر اساس رنگدانه و چسب، دارای ویسکوزیته و غلظت بسیار بالایی است. دیگر کارایی این مواد ایجاد امکان ساخت رنگ و حفظ ثبات آن است. معمولا چندین نوع حلال برای منظورهای مختلفی مانند تنظیم قدرت حل شدن، سهولت کاربرد و… استفاده می‌شود. نمونه‌ای از حلال ها عبارت‌اند از: هیدروکربن‌های آلفاتیک، الکل، کلرید و کتون.

مواد افزودنی

مواد شیمیایی هستند که به‌منظور افزودن ویژگی هایی مانند بهبود کیفیت محصول، تولید جلوه‌های ویژه، تسریع سخت شدن و…، به مقدار کمی داخل رنگ اضافه می‌شوند. از نمونه‌های آن می‌توان به مواد مرطوب‌کننده، ضخیم‌کننده، کدر‌کننده و خشک‌کننده اشاره کرد.

کارخانه تولید رنگ صنعتی

ویژگی های رنگ های صنعتی

هر نوع رنگی را صرف‌نظر از ترکیب، کاربرد و عواملش، می‌توان با ویژگی هایی مورد سنجش قرار داد. این سنجش می‌تواند پیش‌از اعمال برای رنگ مایع و پس‌از اعمال برای رنگ خشک شده، صورت بگیرد. به همین دلیل این بخش در دو قسمت برای رنگ مایع و رنگ خشک بیان خواهد شد.

ویژگی های رنگ مایع صنعتی

منظور از ویژگی های رنگ مایع رنگی است که به صورت مایع است و هنوز اعمال نشده است و می‌توان از میان ویژگی های قابل اندازه‌گیری آن به موارد زیر برای سنجش اشاره کرد:

  1. ثبات: منظور یک‌نواختی و بدون‌توده بودن رنگ است که در محصول نهایی تاثیر زیادی دارد.
  2. ویسکوزیته: همان غلظت رنگ است که بر پایداری و کاربرد رنگ تاثیرگذار است.
  3. وزن مخصوص یا چگالی رنگ: نسبت وزن است به حجم محصول و از اطلاعات مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. این عدد هرچه بالاتر باشد، بازدهی کم‌تر خواهد بود.
  4. ظرفیت سنگ زنی: نشان‌دهنده پراکندگی خوب رنگدانه ها و مواد چسبی است.
  5. محتویات جامد: درصد کل رنگدانه ها و مواد چسبی است.
  6. عمر محصول: منظور مدت ماندگاری رنگ پس از ترکیب است.
  7. خشک شدن: مدت‌زمان و دستورالعمل‌های لازم جهت سفت و خشک شدن رنگ را تعیین می‌کند.

ویژگی های رنگ خشک صنعتی

پس‌از خشک شدن رنگ می‌توان آن را با ویژگی های از قبیل آن‌چه که خواهد آمد مورد سنجش قرار داد.

  1. ضخامت رنگ: این مورد کاملا به ترکیب رنگ و نحوه اعمال دارد. ضخامت مناسب هر رنگ در برگه اطلاعات آن، آمده است.
  2. ظاهر: رنگ خشک شده باید صاف، یکنواخت و بدون نقص باشد.
  3. خراش پذیری: این مورد به سختی رنگ مربوط می‌شود و با کاهش مواد افزودنی می‌توان به این ویژگی اضافه کرد.
  4. براقیت: رنگ می‌تواند ساختارهای متفاوتی از قبیل مات، نیمه‌مات، براق و ساتن داشته باشد که به سطح پراکندگی رنگدانه ها، روش اعمال وخشک کردن، بستگی دارد.
  5. چسبندگی: از جمله ویژگی های ضروری رنگ است و به‌منظور مقاومت رنگ در برابر جداشدن از سطح زیرین خود است.
  6. مقاومت در برابر آب و هوا: این مورد را می‌توان در یک آب‌وهوای مصنوعی مورد سنجش قرار داد تا مقاومت رنگ در برابر رطوبت، اشعه ماوراء‌بنفش و دماهای مختلف هوایی، مشخص شود.
  7. قدرت پوشش دهی: ظرفیت پوشش رنگ را نسبت به شفافیت سطح زیرین آن نشان می‌دهد. این مورد با ضخامت رنگ اندازه‌گیری می‌شود.
  8. مقاومت در برابر ضربه، خراش و سایش: این مورد را می‌توان با یک‌سری آزمایشات مورد سنجش قرار داد.
  9. سختی: برای سنجش سختی رنگ ابزار و آزمایشاتی وجود دارد.
  10. مقاومت در برابر درجه حرارت شدید: برای محیطی با این ویژگی باید از رنگ های مخصوص استفاده کرد.

ویژگی های رنگ خشک صنعتی

انواع رنگ های صنعتی

رنگ های صنعتی براساس عوامل مختلفی طبقه بندی می‌شوند و نمی‌توان یک دسته‌بندی کلی از آن‌ها ارائه داد. در زیر به انواع رنگ های صنعتی براساس کاربرد، ترکیب، زمان استفاده از هر کدام و نحوه خشک شدن اشاره می‌شود.

طبقه بندی رنگ ها بر اساس کاربرد

  • رنگ های اپوکسی: این گروه از رنگ ها به جهت مقاومت بالا در برابر عوامل خارجی و شیمیایی، ماندگاری طولانی مدت و درخشندگی مناسب، به عنوان کفپوش در بیمارستان و آزمایشگاه ها، کارخانجات، پارکینگ ها و … مورد استفاده هستند.
  • رنگ ترافیکی: این دسته از رنگ ها به جهت مقاومت سایشی بالا، مقاومت در برابر اشعه های خورشید و عدم تغییر رنگ در طول زمان گزینه‌ی بسیار مناسبی برای خط کشی خیابان ها و ترسیم علائم ترافیکی در بزرگراه ها و پارکینگ ها هستند.
  • رنگ پلی اورتان: این رنگ ها به جهت سرعت بالای خشک شدن، چسبندگی زیاد، ضربه پذیری بالا و مقاومت در برابر عوامل شیمیایی، فشار و رطوبت در صنایع مختلفی چون کشاورزی، نفت، هواپیماسازی، هوافضا، خودروسازی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • رنگ نسوز و مقاوم به حرارت: رنگ های نسوز به علت مقاومت بالا در برابر حرارت، در کوره های صنعتی، شومینه ها و همچنین لوازم آشپزخانه مانند اجاق گاز، کتری و … کاربرد دارند.

طبقه بندی رنگ ها براساس زمان استفاده از آن ها

  • آغازگر ها: اولین لایه است که در تماس مستقیم با سطح است و دارای رنگدانه های زیاد و چسب کم است. عملیات و وظیفه اصلی این لایه این است که به‌عنوان پایه برای لایه های بعد عمل کند و با مواد ضد زنگ از سطوح فلزی در برابر زنگ زدگی محافظت کند.
  • لایه های رنگ متوسط: این روکش برروی آغازگر و یا پرایمرها با مامویت افزایش ضخامت رنگ و جلوگیری از نیاز به چند لایه‌ی پایانی و درنتیجه کاهش هزینه‌ها، اعمال می‌شود.
  • لایه پایانی رنگ: همان‌طور که از نام این لایه مشخص است، به‌عنوان آخرین لایه فرآیند رنگ، بر روی لایه آغازگر و یا میانی اعمال می‌شود. این لایه به‌خوبی با نسبت رنگدانه و چسب مناسب فرموله شده است تا بهترین استحکام را داشته باشد و در ساختار مختلفی همچون مات و براق موجود است.
  • لاک ها: پوشش‌هایی هستند تشکیل شده از چسب و حلال ها که به منظور زیباسازی ظاهر رنگ و یا افزایش مقاومت آن مورداستفاده قرار می‌گیرند.

طبقه بندی رنگ ها براساس زمان استفاده از آن ها

طبقه بندی رنگ ها براساس ترکیب

رنگ نیتروسلولز

رنگ نیتروسلولز از قدیمی‌ترین رزین‌های موجود است که در ساخت رنگ و لاک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رنگ ها دارای ویژگی های زیر هستند که به آن‌ها این قابلیت را می‌دهد در انواع کاربردها مورد استفاده قرار بگیرد.

  • حلالیت بالا در حلال های آلی
  • سازگاری با رزین‌های مختلف
  • فیلم شفاف و بدون‌رنگ
  • بدون بو و غیرسمی
  • خشک شدن سریع
  • موجود در ویسکوزیته و غلظت های مختلف

این نوع از رنگ به رطوبت بسیار حساس است و به همین جهت زمان خشک شدن اهمیت زیادی دارد و استفاده از حلال های مناسب با تبخیر کند معمولا مناسب‌تر است.

رنگ مصنوعی و یا آلکیدی

تحقیقات مختلف برای بهبود عملکرد رنگ های روغنی، یک ‌سری رنگ های مصنوعی را به‌وجود آورده است. این رنگ ها نمی‌توان به صورت خالص استفاده کرد؛ چراکه بسیار سخت هستند. با افزودن روغن‌ها و سایر افزودنی‌ها به این رنگ می‌توان رنگ هایی با ویژگی و عملکردهای مختلفی ایجاد کرد که هریک کاربرد خود را دارند. زمان بیش‌تری برای خشک شدن این رنگ نسبت به سایر رنگ ها لازم است؛ زیرا نیاز دارد که برای تکمیل واکنش شیمیایی آن، اکسیژن به تمام قسمت‌های رنگ پخش شود.

رنگ اپوکسی

از پرکاربردترین رنگ هاست که به دلیل برخوداری از ویژگی هایی مانند ایجاد محافظت عالی در برابر خوردگی، ضربه و یا سایش، در پروژه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از دیگر ویژگی های آن می‌توان به چسبندگی بالا و زمان خشک شدن پایین اشاره کرد.

رنگ های پلی اورتان

این رنگ عموما به صورت رنگ های دو جزئی ارائه می‌شود که پس از ترکیب رنگی با ویژگی های زیبایی، فیزیکی و شیمیایی متفاوتی از سایر رنگ ها تشکیل می‌دهد. از جمله ویژگی های این رنگ می‌توان به مقاومت بالا در برابر خوردگی، دمای شدید و سایش اشاره کرد.

طبقه بندی رنگ ها براساس ترکیب

طبقه بندی رنگ های صنعتی براساس روند خشک شدن

رنگ های خشک شونده تبخیری

این نوع در طول فرآیند خشک شدن هیچ‌گونه تغییری نخواهند کرد. این رنگ های خشک شونده تبخیری دارای رزین‌های سختی هستند که در حلال های مناسب حل شده و پس ‌از تبخیر به حالت اولیه بازمی‌گردند. این رنگ ها برای دستیابی به مقاومت، دارای پلیمریزاسیون متوسط تا بالایی هستند و معمولا ویسکوزیته‌ی بالایی دارند. معمولا این رنگ ها پایه‌هایی از قبیل رزین‌های نیتروسلولز، وینینل، لاستیکی و … دارند.

رنگ های خشک شونده با جذب اکسیژن هوا

این فرآیند پس‌از تبخیر حلال ها صورت می‌گیرد. رزین‌ها در طول واکنش خشک شدن به ترکیباتی با وزن مولکولی بالاتر و با ویژگی های متفاوت از ترکیبات اولیه تبدیل می‌شوند. این رنگ ها معمولا بر پایه روغن‌های گیاهی، رزین‌های آکلیدی و لاک‌های فنلی اصلاح‌شده با روغن هستند.

رنگ های خشک شونده با حرارت

در این رنگ ها خشک شدن با گرمای خارجی که توسط کوره، مادون قرمز و یا.. تامین می‌شود، صورت می‌گیرد. ترکیبی از دمای ایده‌آل و زمان خشک شدن صحیح، پخت مطلوبی را ایجاد می‌کند. این رنگ ها معمولا بر پایه رزین‌های آکریلیک حرارتی، رزین‌های سیلیکونی و رزین‌های اپوکسی هستند.

رنگ های خشک شونده واکنشی

واکنش لازم توسط بخش دومی به‌نام کاتالیزور و یا سخت‌کننده که از قبل اضافه شده‌اند صورت می‌گیرد. اگرچه زمان خشک شدن در این رنگ ها بالاست اما پیوندی متقاطع و همرفت ایجاد می‌کنند که ویژگی هایی برابر و یا حتی برتر از روش حرارتی دارد. رایج‌ترین این رنگ ها از ترکیب و کاتالیز رزین‌های اپوکسی با آمیدها، رزین‌های پلی‌استر با ایزوسانت و رزین‌های آلکیدی با اسید تارس، ایجاد می‌شوند.

منبع: رنگ تهران

  • bestpak bestpak
  • ۰
  • ۰

انواع رنگ صنعتی که هرکدام به سبب ویژگی هایی که دارند می توانند در صنایع مختلفی استفاده شوند. در مقایسه با رنگ ساختمانی این رنگ ها دارای مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و حرارت بوده، دوده و آلودگی را کمتر به خود می گیرند و طول عمر بالاتری دارند.

در ادامه این بخش با تمرکز بر روی ویژگی های این دسته از رنگ ها درباره کاربردهای آن ها توضیحاتی را ارائه می دهیم.

  • رنگ آمیزی قطعاتی که در معرض حرارت قرار دارند

در صنایع مختلف دمای محیط بسیار بالاتر از حد معمول خواهد بود و به همین دلیل این رنگ ها باید در برابر حرارت و دمای بالا مقاومت مناسبی از خود نشان دهند.

در کارخانه های مختلف ساخت وسایل شیشه ای، تولید فولاد و آهن و سایر محصولات فلزی دمای محیط بسیار بالاست و به همین دلیل رنگ هایی که بر روی دیوارها و قطعات مختلف استفاده می شوند نباید در اثر افزایش دما بریزند، بسوزند و صدمه ببینند.

علاوه بر این وسایلی مانند اجاق گاز، سماور، قابلمه، ظروف سرو غذا، قطعات الکترونیکی، وسایل مختلف گرمایشی و… که همواره در معرض دمای بالا و حرارت قرار دارند نیز باید رنگ های مقاومی داشته باشند.

قطعات و وسایلی که اغلب در فضای بیرون و در معرض نور مستقیم خورشید قرار می گیرند نیز باید رنگ های مقاوم در برابر حرارت داشته باشند تا دچار آفتاب سوختگی نشده و ظاهر آن ها تغییر نکند.

  • رنگ آمیزی قطعاتی که در معرض رطوبت و آب قرار دارند

امکان زنگ زدگی، خوردگی و پوسیدگی قطعاتی که مدام در معرض رطوبت و آب قرار دارند بسیار زیاد است و به همین دلیل اصلی ترین کاربرد رنگ صنعتی ایجاد مقاومت در برابر این آسیب هاست.

کیفیت این رنگ ها و ضخامت آن ها در ایجاد چنین ویژگی اهمیت بسیار زیادی دارد و باید در زمان خرید حتما به این مورد توجه کرد. قطعات رنگ شده نباید در معرض رطوبت زنگ بزنند یا به مرور زمان فرسوده شوند.

  • رنگ آمیزی قطعاتی که در معرض عوامل خورنده قرار دارند

در صنایع مختلف قطعات زیادی هستند که ممکن است در معرض عوامل اسیدی و خورنده قرار بگیرند. رنگ های صنعتی با ایجاد پوشش مناسب بر روی این وسایل از خورده و سوراخ شدن آن ها و ایجاد نشتی جلوگیری می کنند.

این مورد در خصوص لوله هایی که برای انتقال سیالات خطرناک مانند گاز، سوخت و… به کار می روند اهمیت بسیار زیادی دارد.

در چه صنایعی از این رنگ استفاده می شود؟

کاربرد های رنگ صنعتی در صنایع مختلف را می توان بر اساس نام این صنایع نیز طبقه بندی کرد. ویژگی های مختلف این محصولات باعث می شود که در صنایعی که محصولات مشابهی تولید می کنند به کار بروند.

به عنوان مثال همه در انواع سری های قابلمه از یک گروه رنگ صنعتی با ویژگی های مشترک استفاده می شود. در ادامه تعدادی از مهم ترین این صنایع را معرفی می کنیم.

  • خودروسازی

در داخل و خارج خودرو رنگ یک فاکتور بسیار مهم است و در زیبایی و کیفیت آن تاثیر بسیاری خواهد داشت. شما هیچ وقت حاضر نخواهید شد ماشینی را بخرید که رنگ آن در اثر چند روز قرار گرفتن در آفتاب یا کشیده شدن به سپر خودروی دیگر از بین برود.

با توجه به قیمت خودروهای مختلف کیفیت رنگ صنعتی به کار رفته در آن ها نیز متفاوت است. البته در برخی ماشین های خاص رنگ هایی منحصر به فرد با درخشندگی جذاب استفاده می شوند.

در صنایع خودروسازی علاوه بر بدنه خارجی خودرو از رنگ های صنعتی برای رنگ آمیزی کابین، تو دری ها، روکش صندلی ها و… استفاده می شود.

رنگ هایی که در این صنعت به کار می روند دارای کدهای خاصی هستند که تنها مخصوص کارخانه تولید می شوند و برای صافکاری و نقاشی خودرو محصولاتی با کدهای متفاوت اما بسیار شبیه به رنگ اصلی استفاده می شوند.

  • کشتی سازی

در صنعت ساخت کشتی و دیگر وسایل نقلیه آبی مقاومت در برابر آب از اهمیت زیادی برخوردار است. این دسته از رنگ ها نباید در اثر روزها و ماه ها قرار گرفتن در آب و برخورد با عوامل آلوده کننده و خورنده موجود در آب های آزاد از بین بروند.

رنگ های صنعتی مورد استفاده در صنایع کشتی سازی باید بتوانند مخازن را در برابر سوراخ شدگی و نشتی محافظت کرده و در صورتی که بار کشتی مواد خطرناک است، به خوبی آن ها را مقاوم کنند.

  • هواپیماسازی

افت فشار در ارتفاعات از عواملی است که می تواند بر روی رنگ های مورد استفاده در هواپیماها تاثیر گذاشته و به آن ها صدمه بزند. به همین دلیل یکی از موارد کاربرد رنگ صنعتی رنگ آمیزی بدنه هواپیماها و عناصر داخلی آن هاست تا در زمان تغییر فشار هوا یا برخورد با پرندگان و دیگر موجودات پرنده صدمه ای نبینند.

  • وسایل خانه و آشپزخانه

در داخل خانه همه ما نمونه های زیادی از کاربرد های رنگ صنعتی دیده می شود. این نوع رنگ ها در کوچک ترین اجزای خانه مانند نمکدان ها، قاشق و چنگال و… به کار رفته اند و وسایل بزرگ تر مانند مبلمان، یخچال و… نیز زیبایی خود را مدیون استفاده از این رنگ ها هستند.

طبیعتا افراد دوست ندارند که وسایل خانه خود را هرسال عوض کنند؛ بنابراین رنگ هایی که در آن ها به کار می روند باید بسیار مقاوم بوده و سال ها دوام داشته باشند و در اثر عوامل مختلف مانند حرارت، رطوبت، ضربه و… صدمه ای نبینند.

علاوه بر وسایلی که در منزل استفاده می کنیم، کاربرد رنگ صنعتی را می توان در مصالح ساختمانی دید. زیبایی و تنوع انواع کاشی ها، سرامیک ها، آجرها و… به دلیل استفاده از این رنگ هاست و می تواند نمای متفاوتی به ساختمان شما ببخشد.

رنگ های به کار رفته در این قطعات باید در ساختار اصلی آن ها باشند تا در اثر ضربه پتک یا برش آسیبی نبینند.

  • قطعات الکترونیکی

بردهای الکترونیکی و سایر قطعاتی که در ساخت آن ها به کار می روند، با استفاده از رنگ های صنعتی رنگ می شوند. رنگ این قطعات بسیاری از اوقات نشان دهنده ظرفیت یا قدرت آن هاست و به همین دلیل در اثر استفاده مداوم نباید صدمه ای ببینند.

در چه مکان هایی می توان رنگ صنعتی را به کار برد؟

علاوه بر قطعات صنعتی این دسته از رنگ ها در مکان های صنعتی مانند کارگاه ها و کارخانه ها نیز به کار می روند. با توجه به ویژگی هر محیط باید رنگ مناسب برای آن را انتخاب کنید.

به عنوان مثال برای رنگ کردن دیوارها یا ابزارآلات که در کارگاه ها استفاده می شوند این محصولات به کار می روند. میز کار، درب ساختمان، دستگاه ها و ابزارها با استفاده از آن ها رنگ می شوند. مهم ترین نکته در این مکان ها کیفیت رنگ و خراب نشدن آن در اثر بالا رفتن دما، برخورد اجسام مختلف یا رطوبت است.

منبع: رنگ تهران

  • bestpak bestpak